Gastronomia Sopot

Czy należy inwestować w gastronomię?

Gastronomia nie jest prostym kawałkiem chleba. Osoby bez najmniejszego doświadczenia, bez jakichkolwiek kwalifikacyji powinny doskonale zastanowić się nad wejściem w tą branżę. Jeśli pomimo tego decydują się wyłożyć pieniądze muszą sobie zdawać sprawę z kilku rzeczy. Po pierwsze powinni postawić na pewny personel. Szef kuchni, kelnerzy oraz manager to podstawa. Druga sytuacja dotyczy właściwości samego lokalu gastronomicznego. Najpopularniejszym barem gastronomicznym jest restauracja. Nie odnajdzie się ona niemniej jednak na niewielkich, regionalnych rynkach. W wypadku mniejszych miejscowości warto pomyśleć o kebabie, budce z hamburgerami a więc ogólnie fast food. Wypada również zdawać sobie sprawę, iż gastronomia nie jest tanim interesem. Na wejście wymagamy nawet kilkaset tysięcy złotych. Wystrój sali, wystrój kuchni, wymagane urządzenia a przy tym naczynia- to wszystko wiele kosztuje. Co niemiara będzie trzeba też wydać na dostanie niezbędnych koncesji, choćby na sprzedaż alkoholu. W skali roku wartość takiej koncesji wynosi nawet 3 tys. zł. Wchodząc w biznes gastronomiczny powinno się też uwzględnić specyfikę terenowego rynku. Restauracja z wyższej półki na pewno nie sprawdzi się na niedużym, miejscowym rynku na przykład na osiedlu z ogromnej płyty. Z kolei czynsze w centrum wielkich miast są w istocie bardzo wysokie. Gastronomia to nie łatwy kawałek chleba. Niedobór jakiegokolwiek doświadczenia w branży gastronomicznej jest porywaniem się z motyką na słońce. Oceńmy więc na początku nasze kwalifikacje, naszą zapał do prowadzenia biznesu a dopiero później bierzmy się za prowadzenie osobistego przedsiębiorstwa.